El gran crimen. Lo que yo he visto en la Guerra és un magnífic relat periodístic i un inventari detallat de la crueltat, misèria i corrupció humana que comporta la guerra.

Publicat l’any 1935, mai més no s’havia tornat a reeditar. Fins ara. L’edició de Chapiteau 2.3 vol trencar amb vuit décades d’oblit. I anar més enllà. 

La nova edició de El gran crimen  que publica ara Chapiteau 2.3 inclou un article de contextualització històrica que signa Josep Maria Reyes. L’historiador ha trobat, a més, dades biogràfiques inèdites sobre l’autora. 

Un altre investigadora, Desiré Oñate, vinculada a la Universitat de Girona, ha escrit, també per a aquesta edició, un estudi sobre les cròniques periodístiques de Graupera que van precedir a El gran crimen.

El pròleg el signa l’escriptora Mercè Ibarz, que situa la personalitat de Graupera en el context de les dones que es van avançar al seu temps i van trencar normes. 

Una altra aportació de la nova publicació de El gran crimen  és el retrat de l’autora creat per l‘artista lleidatà Robert Pérez a partir d’una borrosa fotografia trobada  per Josep Maria Reyes en la seva recerca. L’obra d’aquest artista especialitzat en retrat és l’única imatge d’Àngela Graupera que es coneix ara mateix. Un altre misteri resolt entre els molts que envolten l’escriptora.

Si t’ha agradat aquest article, potser també t’interessin: